Обновления на съдържанието
 

16. 02. 2010

 

Лична страничка на о. Иван

 

 

10. 02. 2010 г.

          В рубрика Богослужение - Месецослов или православен календар на празниците и паметта на светиите по неподвижния празничен кръг. Включени са имената на множество православни светии, като са взети предвид различните традиции в почитането на светиите – българска, гръцка, руска, сръбска, галска, келтска, грузинска и пр. (Същeствува проблем с шрифта на Месецослова, който не излиза на всички браузъри, за което се извиняваме. Надяваме се в скоро време проблемът да бъде преодолян. :)

 

10. 02. 2010 г.

          В рубрика Богослужение - Велик покаен канон на св. Андрей Критски. Поместваме пълния текст на канона, разпределен в първите четири дни от Великия пост, както и сборното му изчитане в четвъртъка на петата седмица. Предлагаме на боголюбивия читател нашия скромен опит за превод на този прекрасен, боговдъхновен светоотечески молитвен текст на съвременен български език. Макар такива преводи да са вече налице, нека и този опит стане достояние на православните християни у нас.

 

15. 01. 2010 г.

           В рубрика Типография  е представен нашият православен календар за 2010 г.

 

17. 02. 2009 г.

          В рубрика Богослужение - Молебен чин "Тържество на Православието", който се отслужва в Първата неделя от Великия пост. В него се прославят всички изповедници на православната вяра и се проклинат всички отстъпници и еретици.

 

07. 02. 2009 г.

           Нови попълнения в нашата фото-галерия.

 

13. 01. 2009 г.

           В рубрика Типография  е представен нашият православен календар за 2009 г.

 

18. 01. 2008 г.

           В рубрика Типография  е представен нашият православен календар за 2008 г.

 

21. 03. 2007 г.

           В рубрика Богослужение са поместени службите на светите наши отци Евтимий, патриарх Търновски и Теодосий Търновски.

 

16. 03. 2007 г.

          Нова рубрика Богослужение, в която ще поместваме различни богослужебни текстове. Имате възможност да изтеглите службите на:

        Св. равноап. Кирил, св. равноап. Методий, свв. Седмочисленици, свв. Климент и Наум Охридски (от изданието на Левкийския епископ Партений "Богослужебная последования  на все лето с житиями святых равноапостольных седмочисленных славяноболгарских просветителей", Синодално издателство, София - 1958 г.)

        Преп. Йоан Рилски (от изданието на Левкийския епископ Партений "Богослужебная последования  на все лето преподобному и богоносному отцу нашему Иоанну Рылскому с приложением", Синодално издателство, София - 1955 г.)

        Служба на Иконата на Божията Майка - Скоропослушница (издание на св.Пантелеймоновския манастир, Света Гора)

        Преп. Симеон Нови Богослов (издание на Монархо-Консервативния съюз, 2000 г.)

 

12. 03. 2007 г.

        Нова рубрика Фото-галерия - снимков материал от нашата скромна обител, посветена на Всички светии, такава каквато беше и каквато е.

 

11. 03. 2007 г.

      В рубрика Еклезиология, под-рубрика Икуменически диалог публикуваме документи (на английски), свързани с практическия икуменизъм на две от древните бивши православни патриаршии - Александрийската и Антиохийската.

 

28. 02. 2007 г.

        Множество нови материали на български и руски език в рубриките Патристика, Катехизис, Еклезиология и Богословие.

 

26. 02. 2007 г.

        В рубриката Патристика: още канонически текстове, "Синайски патерик" на Йоан Мосх, слова на св. Методий Константинополски, преп. Максим Грек, откъси от Добротолюбието на български език и др.

        В рубриката Еклезиология: на руски език интересна критика на статията на о. Георги Флоровски "О границах Церкви".

       В рубриката Катехизис: на български език част от книгата Христос каза на Архимандрит Козма и Теми от догматическото богословие.

 

11. 01. 2007 г.

       В рубриката Катехизис започваме поместването на материали свързани с Православната вяра и духовност. Наблегнато е върху някои основни теми и понятия в Православието, като по-особен интерес представляват Речника на по-важните термини в Добротолюбието, както и кратките сведения за живота и съчиненията на някои свети Отци. Поместени са и кратки обзорни материали за някои ереси и разколи, появили се в историческия път на Църквата до днес.

 

10. 01. 2007 г. 

    В рубриката Еклезиология публикуваме документи, свързани с икуменическия диалог и по-специално подписаните съвместни изложения на вярата между "православни" и монофизити в началото на 90-те години на миналия век, както и няколко материала, излагащи задълбочен критичен анализ на направените отстъпления от православната христология в тези икуменически документи.

      В рубриката Църковен магазин представяме каталог с икони на Негово Високопреосвещенство Архиепископ Григорий.

 

8. 11. 2006 г.    

    В рубриката Еклезиология е публикувано писмо на прот. Лев Лебедев (РПЗЦ) до Митр. Киприян Кутсумбас  (Синод на Противостоящите), в което се разглеждат различни аспекти от еретичното учение на митрополита относно единството на Църквата. В същата рубрика поместваме и Писмо на архиепископ Серафим Угличски до Казанския митрополит Кирил (Смирнов) относно сергианството.

    В новата рубрика Типография представяме нашите печатни издания на богослужебни текстове с преводи на български език и църковни календари, включващи множество православни светци за всеки ден. Книгите могат да бъдат поръчвани на посочените електронни адреси за контакт.

    Обновена е и нашата визитка. Също така е актуализирана и биографията на нашия владика Архиепископ Григорий с добавен линк към фоторепортаж от неговото последно мисионерско пътуване в Д Р Конго, където той прие под своя омофор 11 свещеници и петима дякони, които обгрижват няколко десетки хиляди верни в страната. Повечето от тях се присъединиха към Църквата, напускайки Синода на противостоящите, възглавяван от митр. Киприян Кутсумбас, проповедник на крипто-икуменизма.